Bugün - Friday, October 19, 2018
Afyon 8°C
Anasayfa
Hakkımızda
Künyemiz
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Yeni Üye
Magazin Güncel Siyaset Neler duyduk? Spor Sağlık Eğitim İlçeler Söyleşi Ekonomi 
Haber Detayları

Afyon lokumu

Afyonkarahisar Belediyesi’nin yayınları arasında yer alan Beldemiz Dergisi 75. Sayısında yine büyük beğeni topladı. Beldemiz Dergisinde, Gıda Teknikeri Hilal Uğurlu Afyonkarahisar lokumunu anlattı.

Magazin Haberi - Wednesday, February 07, 2018 - 10:08
Resmi büyütmek için üzerini tıklayın...

Afyon Lokumu; özel geleneksel tadı için gerçek bir ustalık ve üretim proseslerinin her aşamasında yerel usuller gerektiren, özde şeker, su, doğal mısır nişastası ve limon tuzu kitlesi gerektiğinde ve tercih edildiğinde çeşni maddeleri, kuru ve/veya kurutulmuş meyveler ve benzeri maddelerin ilavesiyle yöresel tekniğine uygun olarak hazırlanır. Küçük küp veya dikdörtgen şeklinde kesilen, tercihen üzerine Hindistan cevizi, Antep fıstığı vb. talaşı veya pudra şekeri sıvanan, kendine özgün tada ve kokuya sahiptir. Yüksek besin değerli, oldukça lezzetlidir.

AFYON LOKUMU TARİHİ

Lokum Türkiye’ye özgü uluslararası düzeyde tanınmış önemli bir şekerli üründür. Üretimine 14. ve 15. yüzyıllarda başlandığı sanılmakla birlikte bugünkü biçimine 19. yüzyılda ulaşmıştır. Yurtdışında Türk ismiyle özdeşleşerek şöhret bulmuş yegâne bir Türk gıda maddesidir. Lokum boğaz rahatlatan anlamına gelen “rahat ul-hükum” olarak adlandırılan ve 15. yüzyıldan beri Anadolu’da ve Osmanlı topraklarında bilinen bir üründür. İlk dönemlerde lokum üretiminde tatlandırıcı olarak bal, pekmez kullanılırken su bağlayıcı ve kıvam oluşturucu olarak da un kullanıldığı bilinmektedir. 18. Yüzyılın ikinci yarısında Anadolu’nun ‘’Kelle şekeri’’ diye bilinen rafine şekerle tanışmasıyla diğer tatlı yiyeceklerde olduğu gibi lokum üretiminde de rafine şeker kullanılmaya başlanmıştır. Bir Alman bilgin tarafından 1811 yılında bulunan nişastanın lokum üretiminde un yerine kullanılarak uygun şeker ve nişasta bileşimiyle bugünkü lokum üretimi gerçekleştirilmiştir.

Türk lokumu

 Unun yerini nişastanın almasıyla ortaya çıkan “Türk Lokumu” tüm dünyada bilinir hale gelmiştir. Günümüzde Tunus’tan; Mısır’a, Yunanistan’dan; Suriye’ye, Makedonya’dan; Kıbrıs’a kadar lokum çeşitleri boldur. Ancak tüm bu lokumlar geleneksel Afyon Lokumu’nun doku ve lezzetini taşımamaktadır. 18. Yüzyılda bir İngiliz turist tarafından İngiltere’ye götürülen Türk Lokumu Avrupa’da ‘Turkish Delight’ olarak tanınmış ve böylece uluslararası şekercilik literatürüne de girmiştir. Rafine şekerin icadıyla birlikte bölgesel üretim başlamış 1800’lü yılların sonlarında lokum Afyon Kaymağı ile çeşnilendirilmiştir. Afyon ilinde lokumun en önemli ham maddesi olan şekerin bölgenin kendine has iklim ve toprak yapısından kaynaklı şeker pancarının fazlaca üretilmesi yöre halkını lokum imalatına yönlendirmiştir. 1900’lü yıllarda Afyon’da ilk lokum imalathanesinde yetişen usta niteliği kazanmış girişimciler irili ufaklı 10’nun üzerinde yerel imalathane açmıştır.

AFYONKARAHİSAR’DA LOKUM

Anadolu’yu diğer bölgelere ‘yolların kesiştiği şehir’ mottosuyla bağlayan, dört ayrı demiryolunun birleştiği tek il ayrıca termal ve tarihi kaynaklara sahip olması ile Afyon ili yüzyıllardır uğrak ve turizmde bir cazibe merkezi konumundadır. Böylece yüzyılı aşkın zamandır yolu Afyon’dan geçenler seyahat sonrası eve dönüşte ev halkına veya dost ve arkadaşlara Afyon Lokumu ikramını adet edinmiştir. İnsanların damak tadı ve ayak alışkanlığı sayesinde yöreselleşen Afyon Lokumu için şehrin coğrafi sınırlarında ilçe merkezlerinde ve il merkezine her yönden en az 10 km kala lokum imalat ve satış merkezleri yer almaktadır. Yöre insanı ise kız isteme, kutlama, davet, ziyaret vb. zamanlarda sadece ve sadece Afyon Lokumu ikram ve hediye eder.  Yöreye özgü lezzetiyle özellikle son 50 yıldır gıda sanayi sektöründe şehrin önemli sanayi kollarından biri olan lokumculuk günümüzde, geleneksel üretim yöntemleriyle birlikte modern üretim teknolojisini de kullanarak gıda sanayi içinde yer alan, üretiminde kullanılan hammaddeler, yardımcı maddeler ve ambalaj malzemeleri ile yan sanayisini de geliştiren önemli sektörlerden bir tanesi durumuna gelmiştir. Şehrin organize sanayi bölgesinde lokum üreticileri için ayrı bir bölge kurulmuş ve ‘Lokumcular Sitesi’ olarak adlandırılmıştır.

Ekonomiye katkı sağlıyor

Afyon’da imalat sanayi ve gıda ticaretinin önemli alanları olan şekerleme ve kaymaklı şeker ile lokum üretimi, kaymak üretimi şehir ekonomisinde önemli bir yer tutmaktadır. Afyon’da kaymaklı şeker ve kaymaklı lokumun yanı sıra, kaymak dolması, haşhaşlı lokum, kuşlokumu, sultan lokumu, sadrazam lokumu, lokum sucuğu gibi farklı lokum çeşitleriyle, akide şekeri, helva şekeri ve özellikle Sandıklı ilçesinde üretilen leblebili lokum gibi şekerlemeler en önemli şekerleme ürünleridir.10 Mayıs 2017 tarihinde Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkan Vekili Kocabaş gazetelere verdiği demeçte;“Belçika, Almanya, Fransa gibi Avrupa ülkelerinin yanı sıra Arap ülkeleri; Katar, Kuveyt, Cezayir, Libya’ya, Kosova, Türkmenistan ve Azerbaycan’a yılda 10 milyon dolarlık lokum ihracatı yapılıyor” ‘’Şekerleme ve lokumlarıyla ünlü Afyonkarahisar’da 40’a yakın lokum üreticisi ve büyük fabrikalarda günde ortalama 100 tona yakın üretim yapılıyor.’’

 

Anahtar Kelimeler: Afyonkarahisar, Belediyesi’nin, yayınları, arasında, yer, alan, Beldemiz, Derg,
Kaynak / Editör: Okunma Sayısı: 1408
 
Diğer Magazin Haberleri
Nice mutlu yıllara
Et sektörü sahipsiz
Afyon’u düşünüyorlar

Afyon’u düşünüyorlar
Yüzlerce kişi kutladı
İlk tebrik Çöl’den
Doktor Seçen göreve başlıyor
Emeğe saygı
Diğer Başlıklar

500 işçinin alın teri ödenmedi
1 Ermeni için 700 şehit verdik
Ek gösterge bekleniyor
Muhtarlarımız köprü vazifesi görüyor
Örnek oldular
Seçilen her kişi kıymetlidir
Personele aşı yapıldı
AKÜ proje ortağı
Atatürk’e hakarete ceza
Siyez buğdayı tohumu dağıtıldı
E-Gazete (Odak Gazetesi)
Ulusal Gazeteler
Yazarlar
YAVUZ DONAT
"Dilsiz dostlarımız" için
Elazığ'da var, Bolu'da var... Hayran kaldık... Yaz...
Ramazan DEMİR
YouTube YUTMUŞ YURDUMU!
YouTube YUTMUŞ YURDUMU! Burada ayrıntılı kitap ta...
İSMAİL AKAR
Mc Kınsey Kapı dışarı
Mc Kınsey Kapı dışarı MC Kınsey’e kapı g&ou...
Mustafa Özkal
İMDADIMA DEMİREL YETİŞTİ
İMDADIMA DEMİREL YETİŞTİ Evliliğimizin ilk yıllar...
Rabia Güzbey
Zorunlu olarak 12’den 8’e
Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik so...
Ahmet Işık
Kuaför esnafı halinden memnun
Kuaför esnafı halinden memnun Afyonkarahisar...
Prof.Dr. Şan Öz-Alp
AZ SÖZ ERİN YÜKÜDÜR !
AZ  SÖZ  ERİN  YÜKÜD...
Ahmet SARLIK
Burhanettin Çoban’a hayırlı uğurlu olsun!
Burhanettin Çoban’a hayırlı uğurlu ol...
Gökhan Kocaaslan
Yeşilyol Çay ve Ötesi ile yeşillendi
Yeşilyol Çay ve Ötesi ile yeşillendi ...
MUSTAFA DAĞHAN
Yaprak değiliz ki her rüzgârda savrulalım!
Yaprak değiliz ki her rüzgârda savrulal...
İhsan Şengül
Senem Pide Salonu
Gurme Köşemizin bu haftaki konuk mekanı şehri...
M.Emin Güzbey
ÖZEL YETKİLİ TURİZM OFİSİ
ÖZEL YETKİLİ TURİZM OFİSİ Geçmişte sı...
HÜSEYİN ÖZHARPUTLU
Afrin Operasyonları
  Birilerinin hoşuna gitmesi için T&u...
CELAL TURGUT KOÇ
Kudüs’te barışın kare kodu duvarlarda
  Gökyüzüne en yakın şehir ol...
KONUK KALEM Kemal Horzum
Kader kurbanı, gazeteci..
  Herifin biri, komşu kızını zorla kaç...
BAHRİ BAKAÇ
‘’ Hakkımızı İSTİYORUZ ’’
‘’Dünya benim ülkem, insanla...
YAMAN TÖRÜNER
CUMHURİYETİN İLK BASIN DAVALARI
  Cumhuriyet tarihimizin ilk basın davası, ...
SAYGI ÖZTÜRK (Konuk Kalem)
MENZİL TARİKATI SAĞLIK BAKANLIĞINDAN TEMİZLENİYOR
Sağlık Bakanlığı, doktor olmayanların hastane y&o...
Dr. Hasan Hüsnü Eren
AĞIR METALLER
  Günlük hayatımızda Ağır Metal bi...
Feyzullah Demirkale
ÇOCUKLARINIZA SEVGİNİZİ VERİN, DÜŞÜNCELERİNİZİ DEĞİL
  Her ebeveyn için evlat sevgisi başk...
İlan

Facebook
Namaz Vakitleri ( Afyon )

İmsakGüneşÖğleİkindiAkşamYatsı
06:2408:0713:1015:3817:5619:26

Saturday, December 30, 2017
Tarihte Bugün
1448 - Sultan ikinci Murad Han'ın İkinci kosava Zaferi
1925 - Ankara Tıp Fakültesi'nin açılışı
Anasayfa
Site Haritası
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynağı
Hakkımızda
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright ©2013 - Tüm hakları saklı tutulmaktadır.
Bu sitede yayınlanan tüm resim, materyal ve içeriğin telif hakları tarafımızca saklı olup izinsiz alınıp kullanılamaz.
1.23